Kampusi im

Home » Sugjerime » Ҫ’po ndodh me diellin dhe tokën?

Ҫ’po ndodh me diellin dhe tokën?

Advertisements

Planeti Tokë sot është shumë më i nxehtë sesa ka qenë 200 vite më parë. Për të vërtetuar këtë është kryer një studim ku janë përdorur 692 termometra të vendosur  në kontinente dhe oqeane të ndryshme të planetit tonë.  Gjithashtu rezulton se niveli I CO2 (dyoksidi I karbonit) në atmosferë është dyfishuar 100 vitet e fundit.

Por planeti ynë nuk është i vetmi që ka probleme. Ne yllin e sistemit tonë është zbuluar një vrimë gjigande prej 75.000 milje ose 120700.8 kilometra e gjerë. Ekspertët kanë paralajmëruar  që është aq e madhe sa  të shkaktojë shpërthime solare. Këto vrima shkaktohen nga ndërveprimi mes fushës magnetike te diellit me zonat më të ftohta në siperfaqen e tij.

Vrima në diellin tonë është me e madhe sesa toka dhe shkencetarët thonë që në këtë fazë, është e veshtirë të parashikohet sesi kjo mund të prekë planetin tonë. Kjo vrimë është aq e madhe sa është e dukshme nga toka dhe mund të prodhojë shpërthime që shkaktojnë stuhi rrezatimi.

Këto vrima janë dicka e zakonshme, por janë më pak të shpeshta gjatë minimumit solar, një periudhë me pak aktivitet solar gjatë ciklit të rregullt 11-vjecar të diellit. Sipas NASA-s, minimumi tjetër solar do të jetë ndërmjet vitit 2019 dhe 2020.

Sun-spot-compared-to-Earth

 

©Revista Studentore Kampus

 

References: http://www.independent.co.uk/news/science/nasa-sun-hole-75000-mile-wide-star-solar-system-space-a7838521.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: