Kampusi im

Home » A e dini se » Një ndër shpikjet më të veçanta të shek. XIX

Një ndër shpikjet më të veçanta të shek. XIX

Advertisements

Kush e di se ç’mendonte Karl von Drais, kur në pranverën e 1817 prezantoi në publik shpikjen e tij, Laufmachine (makina e vrapit)? Çfarë qe ajo? Asgjë tjetër veçse paraardhësja e biçikletës së sotme.

Në të vërtetë ideatori i parë i saj ishte Leonardo da Vinci, i cili bashkoi ndërmjet një zinxhiri, dy rrota, të cilave i shtoi një tub me dy doreza në skaje.
Por “makina e vrapit” (Laufmachine) e Von Drais kishte shumë pak ngjashmëri me biçikletën që njohim sot: ishte prej drruri, me një levë që shërbente si timon dhe një ulëse. Mbi të gjitha, nuk kishte pedale dhe për ta vendosur në lëvizje duhej të ecje…
Vite më vonë, Draisina (siç u emërtua në nder të shpikësit) ripërpunohet dhe pajiset me pedale. Derisa në 1870, u mendua të modifikohet rrota e përparme duke e bërë më të madhe.
Ishte viti 1885 kur filloi prodhimi i biçikletave që njohim sot, e cila u kthye në simbol të lirisë dhe të mirëmbajtjes së ambjentit. Logjika e lëvizjes së biçikletës përdoret gjerësisht në funksionimin e makinerive të ndryshme.

 

 

Fotogaleri/

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

©Solli në Shqip Revista Studentore Kampusiim

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Dita Botërore Kundër Trafikimit Të NjerëzveJuly 30th, 2017

Na ndiqni në Twitter

%d bloggers like this: