Kampusi im

Home » Opinion » Sociale » Ja përse kujtimet e bukura zgjasin më gjatë

Ja përse kujtimet e bukura zgjasin më gjatë

Advertisements

Truri i njeriut është i programuar për të mbajtur mend më gjatë ndjenjat pozitive, ndërsa ato negative mundohet t’i fshijë sa më shpejt. Ky është përfundimi i një grupi ndërkombëtar studiuesish të udhëhequr nga Timothy Ritchie, Departamenti i Psikologjisë në Universitetin Limerick, Irlandë.

 

memories

 

Sipas këtij studimi, ky proces shërben për të ruajtur lumturinë, duke i dhënë përparësi kësaj ndjenje, në mënyrë që të “mbysë” momentet negative. Ky fenomen, i njohur prej kohësh ndër studiues e shkencëtarë, u përket të gjitha kulturave dhe shërben për të ndihmuar njerëzit të përpunojnë negativitetin dhe të përshtaten me ndryshimet që ndodhin në ambientin e tyre, duke ruajtur një vizion të qartë për jetën dhe për rrjedhojë t’i zgjidhin më lehtë vështirësitë me të cilat hasen. Për të arritur në këtë konkluzion, hulumtuesit përfshinë në studim 562 individë, afro-amerikanë, ganezë, gjermanë etj.

Atyre iu kërkua që të kujtonin dhe rrëfenin me shkrim një numër ngjarjesh të ndodhura gjatë jetës, si dhe të shkruanin përbri ndjenjat që përjetonin teksa i risillnin në mendje ato ndodhi. Më pas studiuesit analizuan ndjenjat e së kaluarës me ato të së tashmes dhe arritën në përfundimin se ata përjetonin më tepër kujtime të bukura për ngjarjet e ndodhura në jetë. Edhe në ngjarje të vështira, ku mund të kishin ndjenja të forta negativiteti, sërish përshkrimi kishte një notë pozitiviteti. /revistapsikologji

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Dita Botërore Kundër Trafikimit Të NjerëzveJuly 30th, 2017

Na ndiqni në Twitter

%d bloggers like this: